Thai tomato salad
Salade de tomates thaïlandaise
Thai tomato salad
thailändischer Tomatensalat
2 uur
2 heures
2 hours
2 Stunden
Diner
Dîner
Dinner
Abendessen
2
Moeilijk
Difficile
Hard
Hoch
De Thaise keuken staat erom bekend dat het een van de gezondere keukens is. Onze tomaten zijn dus de perfecte toevoeging. Deze salade met een verrassende Thaise twist is heerlijk als een lichte avondmaaltijd.
La cuisine Thaïlandaise est connue pour être l'une des cuisines les plus saines. Nos tomates sont donc le complément parfait. Cette salade avec une surprenante touche Thaïlandaise est délicieuse pour un repas léger en soirée.
Thai cuisine is known to be one of the healthier cuisines. So our tomatoes are the perfect addition. This salad with a surprising Thai twist is delicious as a light evening meal.
Die thailändische Küche gilt als eine der gesündesten. Unsere Tomaten sind die perfekte Ergänzung. Dieser Salat mit einer überraschenden thailändischen Note ist ein köstliches leichtes Abendessen.
Ingrediënten
THAISE VINAIGRETTE
6 sjalotten
8 teentjes knoflook
4 kleine rode chilipepers
4 limoenen
50 g gember
10 st citroengras
10 st limoenblad
5 st korianderwortel
1 bos munt
1 bos koriander
150 ml neutrale bakolie
300 ml sojasaus
1 l water
150 ml Thaise vissaus
2 el tamarinde
2 el palmsuiker
THAISE BASILICUMOLIE
100 g spinazie
300 g Thaise basilicum
650 ml druivenpitolie
THAISE BASILICUMMAYONAISE
½ citroen
30 g eiwit
1 el Griekse yoghurt
30 g groentebouillon
2 g Xantana
25 g Chardonnay azijn
300 ml Thaise basilicumolie
peper, zout
ALGEMEEN
1 groene en 1 gele heirloomtomaat Chef Délice
enkele Miss Perfect Délice tomaatjes
enkele snoeptomaatjes Party Délice
1 bosui
1 rode ui
1 rode peper
1 limoen
enkele takjes munt en koriander
1 l gezeefde tomatensaus (zie recept p. 27)
10 g agar
100 g ongezouten pindanoten
200 g bavette (vinkelap)
bakolie
boter
zout
THAI VINAIGRETTE
6 shallots
8 garlic cloves
4 small red chillies
4 limes
50 g ginger
10 pcs lemongrass
10 lime leaves
5 coriander root
1 bunch of mint
1 bunch of coriander
150 ml neutral cooking oil
300 ml soy sauce
1 l water
150 ml Thai fish sauce
2 tbsp tamarind
2 tbsp palm sugar
THAI BASIL OIL
100 g spinach
300 g Thai basil
650 ml grape seed oil
THAI BASIL MAYONNAISE
½ lemon
30 g egg white
1 tbsp Greek yogurt
30 g vegetable stock
2 g Xantana
25 g Chardonnay vinegar
300 ml Thai basil oil
pepper, salt
GENERAL
1 green and 1 yellow heirloom tomato Chef Délice
a few Miss Perfect Délice tomatoes
a few party Délyce tomatoes
1 red onion
1 red pepper
1 lime
a few sprigs of mint and coriander
1 l strained tomate sauce (see recipe p. 27)
10 g agar
100 g unsalted peanuts
200 g bavette
cooking oil
butter
salt
THAILÄNDISCHE VINAIGRETTE
6 Schalotten
8 Knoblauchzehen
4 kleine rote Chilis
4 Limetten
50 g Ingwer
10 Stängel Zitronengras
10 Limettenblätter
5 Stängel Korianderwurzel
1 Bund Minze
1 Bund Koriander
150 ml neutrales Speiseöl
300 ml Sojasauce
1 l Wasser
150 ml thailändische Fischsauce
2 EL Tamarinde
2 EL Palmzucker
THAILÄNDISCHES BASILIKUMÖL
100 g Spinat
300 g thailändisches Basilikum
650 ml Traubenkernöl
THAILÄNDISCHE BASILIKUMMAYONNAISE
½ Zitrone
30 g Eiweiß
1 EL griechischer Joghurt
30 g Gemüsebrühe
2 g Xanthan
25 g Chardonnay-Essig
300 ml thailändisches Basilikumöl
Pfeffer, Salz
ALLGEMEIN
1 grüne und 1 gelbe Heirloom Tomaten Chef Délice
einige Miss Perfect Délice Tomaten
einige Party Délice Snacktomaten
1 Frühlingszwiebel
1 rote Zwiebel
1 rote Chili
1 Limette
einige Zweige Minze und Koriander
1 l gesiebte Tomatensoße (siehe Rezept auf S. 27)
10 g Agar-Agar
100 g ungesalzene Erdnüsse
200 g Bavette (Flankensteak)
Speiseöl
Butter
Salz
VINAIGRETTE THAÏ
6 échalotes
8 gousses d'ail
4 petits piments rouges
4 limes
50 g de gingembre
10 pcs de citronnelle
10 feuilles de citron vert
5 racines de coriandre
1 bouquet de menthe
1 bouquet de coriandre
150 ml d' huile de cuisson neutre
300 ml de sauce de soja
1 l d'eau
150 ml de sauce de poisson thaï
2 cs de tamarin
2 cs de sucre de palme
HUILE DE BASILIC THAÏ
100 g d'épinards
300 g d'huile thaï
650 ml d'huile de pépins de raisin
MAYONNAISE AU BASILIC THAÏ
½ citron
30 g de blanc d'oeuf
1 cs de yogourt grec
30 g de bouillon de légumes
2 g de Xantana
25 g de vinaigre de chardonnay
300 ml d'huile de basilic thaï
poivre, sel
GÉNÉRAL
1 tomate Chef Délice verte et 1 jaune
quelques tomates Miss Perfect Délice
quelques tomates Party Délice
1 oignon nouveau
1 oignon rouge
1 poivron rouge
1 citron vert
quelques brins de menthe et de coriandre
1 l de sauce tomate filtrée (voir recette p. 27)
10 g d'agar
100 g de cacahuètes non salées
200 g de bavette
huile de cuisson
beurre
sel
Bereiding
THAISE VINAIGRETTE
1. Pel de knoflook en de sjalotten, snijd ze fijn en stoof ze in de bakolie in een kookpot.
2. Voeg hier de fijngesneden korianderwortels, chilipepers, gember en citroengras aan toe. Stoof alles samen tot het gaar is. Dit kan wel even duren.
3. Voeg er dan de palmsuiker en tamarinde aan toe en stoof kort mee.
4. Doe er vervolgens de sojasaus, vissaus en het water bij.
5. Voeg de limoenbladeren toe.
6. Laat deze bouillon trekken op een zacht vuur voor 30 à 40 minuten zonder te koken.
7. Voeg dan de munt en koriander toe.
8. Laat alles afkoelen. Wanneer de bouillon is afgekoeld, giet je het door een fijne zeef.
9. Werk af met de zeste en het sap van de limoenen.
10. Kruid naar smaak met extra vissaus.
TOMATENGEL
11. Verwarm de tomatensaus met agar tot het kookpunt. Stort dan de massa op een plaat.
12. Laat dit afkoelen in de koelkast tot alles is opgesteven.
13. Doe de opgesteven massa in een blender en mix tot het een gladde, spuitbare gelei wordt.
14. Kruid naar smaak met peper en zout.
THAISE BASILICUMOLIE
15. Mix alle ingrediënten in een blender gedurende 7 minuten.
16. Zeef daarna alles door een neteldoek of uitgespoelde handdoek.
17. Bewaar de olie koud.
THAISE BASILICUMMAYONAISE
18. Voeg eiwit, groentebouillon, azijn, citroensap, Xantana en wat peper en zout samen in een maatbeker. Mix alles kort met een staafmixer.
19. Voeg daarna langzaam de basilicumolie toe tot je een vaste emulsie hebt met de dikte van een klassieke mayonaise.
20. Voeg tot slot de Griekse yoghurt toe. Mix kort tot je een egale massa verkrijgt. Kruid eventueel nog af met peper en zout.
GEROOSTERDE PINDA’S
21. Rooster de pinda’s in een pan zonder vetstof tot ze goudbruin kleuren. Let op, dit gebeurt vrij snel, dus blijf zeker de pan in het oog houden!
22. Kruid met zout in de pan.
23. Leg ze nadien op keukenpapier en laat ze afkoelen.
BAVETTE (VINKELAP)
24. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
25. Smeer het vlees in met een goede laag bakolie en kruid met peper en zout.
26. Schroei het vlees in een hete pan langs alle kanten mooi dicht.
27. Haal het vlees vervolgens uit de pan en laat het rusten. Snijd het vlees daarna in plakjes.
AFWERKING
28. Dompel de tomaten gedurende 10 seconden onder in kokend water (zonder ze vooraf in te snijden). Laat ze 1 minuut schrikken in ijswater - of spoel ze af onder koud stromend water - en verwijder het vel.
29. Snijd de tomaten in parten van verschillende grootte om de salade aantrekkelijker te maken.
30. Kruid de tomaten bij het serveren met grof zeezout.
31. Snijd de bosui in fijne schuine schijfjes, en de rode ui in fijne halve ringen.
32. Verwijder de pitjes van de peper en snijd hem in fijne schijfjes.
33. Marineer het vlees met de Thaise vinaigrette, de zeste van limoen en grof zout.
34. Dresseer de verschillende parten van de tomaten naast het vlees en leg er hier en daar een snoeptomaatje tussen.
35. Spuit met een spuitzak enkele toefjes van de basilicummayonaise tussen de tomatensalade. Doe hetzelfde met de gel van tomaten.
36. Garneer de tomatensalade met de chilipeper, bosui en rode ui.
37. Werk af met mooie takjes munt en koriander.
38. Leg daarna de geroosterde pinda’s op de salade.
39. Besprenkel de salade met een beetje van de Thaise vinaigrette.
40.Giet daarna met een lepel de Thaise basilicumolie rond de salade.
THAI VINAIGRETTE
1. Peel the garlic and shallots, chop them finely and stew them in the cooking oil in a cooking pot.
2. Add the finely chopped coriander roots, chilli peppers, ginger and lemongrass. Stew everything together until it is cooked. This may take a while.
3. Then add the palm sugar and tamarind and stew briefly.
4. Then add the soy sauce, fish sauce and water.
5. Add the lime leaves.
6. Leave this stock to infuse over a gentle heat for 30 to 40 minutes without boiling.
7. Then add the mint and coriander.
8. Let everything cool down. When the stock has cooled down, pour it through a fine sieve.
9. Finish with the zest and juice of the limes.
10. Season to taste with additional fish sauce.
TOMATO GEL
11. Heat the tomato sauce with agar to boiling point. Then pour the mass onto a plate.
12. Leave it to cool in the fridge until it has set.
13. Place the stiffened mass in a blender and blend until it becomes a smooth, squirtable jelly.
14. Season to taste with salt and pepper.
THAI BASIL OIL
15. Mix all the ingredients in a blender for 7 minutes.
16. Then sieve everything through a muslin cloth or rinsed towel.
17. Keep the oil cold.
THAI BASIL MAYONNAISE
18. In a measuring jug, combine egg white, vegetable stock, vinegar, lemon juice, Xantana and some salt and pepper. Mix briefly with a hand blender.
19. Then slowly add the basil oil until you have a solid emulsion with the thickness of a classic mayonnaise.
20. Finally, add the Greek yoghurt. Mix briefly until you obtain an even mass. Season with salt and pepper if necessary.
ROASTED PEANUTS
21. Roast the peanuts in a pan without fat until they are golden brown. Be careful, this happens quite quickly, so keep an eye on the pan!
22. Season with salt in the pan.
23. Then lay them on kitchen paper and let them cool.
BAVETTE (FINGERLING)
24. Let the meat come to room temperature.
25. Coat the meat with a good layer of cooking oil and season with salt and pepper.
26. Sear the meat in a hot pan and sear it nicely on all sides.
27. Remove the meat from the pan and let it rest. Then cut the meat into slices.
FINISHING
28. Plunge the tomatoes into boiling water for 10 seconds (without cutting them first). Scald them for 1 minute in ice water - or rinse them under cold running water - and remove the skin.
29. To make the salad more attractive, cut the tomatoes into segments of different sizes.
30. Season the tomatoes with coarse sea salt when serving.
31. Cut the spring onion into fine slices, and the red onion into fine half rings.
32. Remove the seeds from the pepper and cut it into fine slices.
33. Marinate the meat with the Thai vinaigrette, lime zest and coarse salt.
34. Arrange the different parts of the tomatoes next to the meat and put a cherry tomato in between.
35. Using a piping bag, squirt a few tufts of basil mayonnaise between the tomato salad. Do the same with the tomato gel.
36. Garnish the tomato salad with the chilli, spring onion and red onion.
37. Finish off with beautiful sprigs of mint and coriander.
38. Then place the roasted peanuts on the salad.
39. Drizzle a little of the Thai vinaigrette over the salad.
40.With a spoon, pour the Thai basil oil around the salad.
VINAIGRETTE THAÏ
1. Pelez l'ail et les échalotes, hachez-les finement et mijotez-les dans l'huile de cuisson dans une casserole.
2. Ajoutez les racines de coriandre, les piments, le gingembre et la citronnelle finement hachés. Faites mijoter le tout jusqu'à ce qu'il soit cuit. Cela peut prendre un certain temps.
3. Ajoutez ensuite le sucre de palme et le tamarin et faites mijoter brièvement.
4. Ajoutez ensuite la sauce soja, la sauce poisson et l'eau.
5. Ajoutez les feuilles de citron vert.
6. Laissez ce bouillon infuser à feu doux pendant 30 à 40 minutes sans le faire bouillir.
7. Ajoutez ensuite la menthe et la coriandre.
8. Laissez tout refroidir. Lorsque le bouillon a refroidi, versez-le dans une passoire fine.
9. Terminez avec le zeste et le jus des limes.
10. Assaisonnez selon votre goût avec de la sauce de poisson supplémentaire.
GEL DE TOMATE
11. Chauffer la sauce tomate avec l'agar jusqu'à le point d'ébullition. Versez ensuite la masse sur une assiette.
12. Laissez-le refroidir dans le réfrigérateur jusqu'à ce qu'il ait durcis.
13. Placez la masse raidie dans un mixeur et mixez-la jusqu'à ce qu'elle devienne une gelée lisse et giclable.
14. Assaisonnez à votre goût avec du sel et du poivre.
HUILE DE BASILIC THAÏ
15. Mixez tous les ingrédients dans un blender pendant 7 minutes.
16. Passez le tout au travers d'une mousseline ou d'une serviette rincée.
17. Gardez l'huile froide.
MAYONNAISE AU BASILIC THAÏ
18. Dans une tasse à mesurer, mélangez le blanc d'œuf, le bouillon de légumes, le vinaigre, le jus de citron, le Xantana et un peu de sel et de poivre. Mélangez brièvement avec un mixeur plongeant.
19. Ajoutez ensuite lentement l'huile de basilic jusqu'à obtenir une émulsion solide ayant l'épaisseur d'une mayonnaise classique.
20. Enfin, ajoutez le yaourt grec. Mélangez brièvement jusqu'à ce que vous obteniez une masse homogène. Assaisonnez avec du poivre et du sel, si nécessaire.
CACAHUÈTES GRILLÉES
21. Faites griller les cacahuètes dans une poêle sans matière grasse jusqu'à ce qu'elles deviennent dorées. Attention, cela se produit assez rapidement, alors gardez un œil sur la casserole!
22. Assaisonnez avec du sel dans la poêle.
23. Posez-les ensuite sur du papier absorbant et laissez-les refroidir.
BAVETTE
24. Laissez la viande revenir à température ambiante.
25. Enduisez la viande d'une généreuse quantité d'huile de cuisson et assaisonnez-la de sel et de poivre.
26. Saisissez la viande de tous les côtés dans une poêle chaude.
27. Retirez la viande de la poêle et laissez-la reposer. Ensuite, coupez la viande en tranches.
FINITION
28. Plongez les tomates dans l'eau bouillante pendant 10 secondes (sans les couper au préalable). Échaudez-les pendant 1 minute dans de l'eau glacée - ou rincez-les sous l'eau froide courante - et retirez la peau.
29. Coupez les tomates en pièces de différentes tailles pour faire la salade plus attrayante.
30. Assaisonnez les tomates avec du gros sel marin au moment de servir.
31. Coupez l'oignon de printemps et l'oignon rouge.
32. Retirez les graines du poivron et coupez-le en fines tranches.
33. Faites mariner la viande avec la vinaigrette thaïlandaise, le zeste de citron vert et le gros sel.
34. Dresser les différentes parties des tomates à côté de la viande et mettez une tomate cerise entre les deux.
35. À l'aide d'une poche à douille, faites gicler quelques touffes de mayonnaise au basilic entre la salade de tomates. Faites la même chose avec le gel de tomate.
36. Garnissez la salade de tomates avec le piment, l'oignon de printemps et l'oignon rouge.
37. Terminez par de beaux brins de menthe et de coriandre.
38. Placez ensuite les cacahuètes grillées sur la salade.
39. Saupoudrer la salade d'un peu de vinaigrette thaïe.
40. Enfin, versez l'huile de basilic thaï autour de la salade avec une cuillère.
THAILÄNDISCHE VINAIGRETTE
1. Knoblauch und Schalotten schälen, fein hacken und in einem Topf in Speiseöl dünsten.
2. Die fein gehackten Korianderwurzeln, Chilis, Ingwer und Zitronengras hinzufügen. Alles zusammen dünsten, bis es gar ist. Das kann eine Weile dauern.
3. Dann den Palmzucker und die Tamarinde hinzugeben und kurz mitdünsten.
4. Danach die Sojasoße, die Fischsauce und das Wasser hinzugeben.
5. Die Limettenblätter hinzufügen.
6. Diese Brühe 30-40 Minuten auf kleiner Flamme ziehen lassen, ohne zu kochen.
7. Dann die Minze und den Koriander hinzufügen.
8. Alles abkühlen lassen. Wenn die Brühe abgekühlt ist, sie durch ein feines Sieb gießen.
9. Mit der Schale und dem Saft der Limetten verfeinern.
10. Mit zusätzlicher Fischsauce nach Geschmack würzen.
TOMATENGEL
11. Die Tomatensoße mit dem Agar-Agar zum Kochen bringen. Dann die Mischung auf einen Teller gießen.
12. Dies im Kühlschrank abkühlen lassen, bis alles steif geworden ist.
13. Die fest gewordene Masse in einen Mixer geben und so lange mixen, bis sie zu einem glatten und spritzfähigen Gelee geworden ist.
14. Mit Salz und Pfeffer würzen.
THAILÄNDISCHE BASILIKUMÖL
15. Alle Zutaten 7 Minuten lang in einem Mixer pürieren.
16. Dann alles durch ein Nesseltuch oder ein ausgespültes Handtuch abseihen.
17. Das Öl kalt aufbewahren.
THAILÄNDISCHE BASILIKUMMAYONNAISE
18. Eiweiß, Gemüsebrühe, Essig, Zitronensaft, Xanthan und etwas Salz und Pfeffer in einem Messbecher vermengen. Alles kurz mit einem Stabmixer pürieren.
19. Dann langsam das Basilikumöl hinzufügen, bis eine feste Emulsion mit der Dicke einer klassischen Mayonnaise entsteht.
20. Zum Schluss den griechischen Joghurt hinzufügen. Kurz mixen, bis eine gleichmäßige Masse entsteht. Gegebenenfalls mit Salz und Pfeffer abschmecken.
GERÖSTETE ERDNÜSSE
21. Die Erdnüsse in einer Pfanne ohne Fett rösten, bis sie goldbraun werden. Vorsicht, das geht recht schnell, also unbedingt die Pfanne im Auge behalten!
22. In der Pfanne mit Salz würzen.
23. Danach auf Küchenpapier legen und abkühlen lassen.
BAVETTE (FLANKENSTEAK)
24. Das Fleisch auf Zimmertemperatur kommen lassen.
25. Das Fleisch mit einer guten Schicht Speiseöl bestreichen und mit Salz und Pfeffer würzen.
26. Das Fleisch in einer heißen Pfanne von allen Seiten anbraten.
27. Dann das Fleisch aus der Pfanne nehmen und ruhen lassen. Das Fleisch darauf in Scheiben schneiden.
FINALISIERUNG DES GERICHTS
28. Die Tomaten 10 Sekunden lang in kochendes Wasser tauchen (ohne sie vorher zu schneiden). 1 Minute in Eiswasser abschrecken - oder unter fließendem kaltem Wasser abspülen - und die Haut entfernen.
29. Die Tomaten in unterschiedlich große Stücke schneiden, damit der Salat attraktiver aussieht.
30. Vor dem Servieren die Tomaten mit grobem Meersalz würzen.
31. Die Frühlingszwiebel in feine schräge Scheiben und die rote Zwiebel in feine Halbringe schneiden.
32. Die Chilis entkernen und in feine Scheiben schneiden.
33. Das Fleisch mit der thailändischen Vinaigrette, der Limettenschale und grobem Salz marinieren.
34. Die verschiedenen Tomatenstücke neben dem Fleisch anrichten, dabei ab und zu eine Kirschtomate dazwischen legen.
35. Mit einem Spritzbeutel einige Tupfen der Basilikummayonnaise zwischen den Tomatensalat spritzen. Dasselbe mit dem Tomatengel machen.
36. Den Tomatensalat mit Chili, Frühlingszwiebeln und roten Zwiebeln garnieren.
37. Mit schönen Minze- und Korianderzweigen anrichten.
38. Dann die gerösteten Erdnüsse auf den Salat geben.
39. Den Salat mit etwas von der thailändischen Vinaigrette beträufeln.
40. Zum Schluss mit einem Löffel das thailändische Basilikumöl den Salat herum gießen.
Party Délice
Grote, kleine, rode, bruine, gele, oranje, intens zoete, friszure
of lekker lichte. Speciaal voor Party Délice selecteren we de
lekkerste snoeptomaten uit onze serres. Resultaat: een zorgvuldig
uitgebalanceerde mix van smaken, kleuren en vormen!
Grandes, petites, rouges, brunes, jaunes, oranges, intensément sucrées, fraîches-amères ou délicieusement légères. Spécialement pour Party Délice, nous sélectionnons les tomates cerises les plus savoureuses de nos serres. Résultat : un mélange soigneusement équilibré de saveurs, de couleurs et de formes!
WAAR TE KOOP?
OKay
Spar
Large, small, red, brown, yellow, orange, intensely sweet, fresh sour or deliciously light. Especially for Party Délice, we select the tastiest cherry tomatoes from our greenhouses. The result: a carefully balanced mix of flavors, colors and shapes!
Große, kleine, rote, gelbe, braune, gelbe, orange, intensiv süße, erfrischend säuerliche oder herrlich leichte. Für Party Délice haben wir den besonder leckersten Snacktomaten ausgewählt. Das Ergebnis: eine sorgfältige, ausgewogene Mischung aus Geschmack, Farbe und Form!