Focaccia met tomatensalade en hummus

Focaccia avec salade de tomates et houmous

Focaccia with tomato salad and hummus

Middel 5.png

2,5 uur

2,5 heures

2.5 hours

Middel 8.png

Lunch

Déjeuner

Lunch

Middel 4.png

4

Middel 3.png

Hoog

Haut

High

"Italiaans platbrood” als vertaling klinkt niet super, dus wij gaan nog altijd voor focaccia. Focaccia smaakt ook zo goed als het klinkt, want door de Italiaanse kruiden, de tomatensalade en de hummus heb je een gerecht waar de smaken van afdruipen.

"Pain plat italien" comme traduction ne sonne pas très bien, donc nous optons toujours pour la focaccia. La focaccia est aussi bonne qu'elle en a l'air, car avec les herbes italiennes, la salade de tomates et le houmous, vous obtenez un plat qui regorge de saveurs.

"Italian flatbread" as a translation does not sound great, so we will stick to focaccia. Focaccia also tastes as good as it sounds, because with the Italian herbs, the tomato salad and the hummus, you have a dish that drips with flavours.

Ingrediënten

FOCACCIA

  • 200 g snoeptomaten Pure Délice

  • gedroogde tijm

  • gedroogde oregano

  • 270 ml water

  • 270 ml melk

  • 40 g verse gist

  • 30 g zout

  • 1 kg bloem

  • snufje suiker

  • extra vierge olijfolie

  • grof zeezout

TOMATENHUMMUS

  • gekonfijte tomaten (zie recept p. 23)

  • 3 uien

  • 1 bol knoflook

  • 1 citroen

  • 300 g kikkererwten

  • ½ bos verse tijm

  • 400 g passata

  • 1 el tomatenpuree

  • 2 el baharat

  • 1 el ras el hanout

  • 1 el paprikapoeder

  • 300 ml olijfolie

  • witte wijn

  • peper, zout

TOMATENSALADE

  • 4 heirloomtomaten Chef Délice

  • 1 sjalot

  • 1 rode ui

  • verse oregano en basilicum

  • snufje suiker

  • sushi-azijn

  • witte wijnazijn

  • extra vierge olijfolie

  • peper, grof zeezout

FOCACCIA

  • 200 g Pure Délice snack tomatoes

  • dried thyme

  • dried oregano

  • 270 ml water

  • 270 ml milk

  • 40 g fresh yeast

  • 30 g salt

  • 1 kg flour

  • pinch of sugar

  • extra virgin olive oil

  • coarse sea salt

TOMATO HUMMUS

  • candied tomatoes (see recipe p. 23)

  • 3 onions

  • 1 bulb of garlic

  • 1 lemon

  • 300 g chickpeas

  • ½ bunch of fresh thyme

  • 400 g passata

  • 1 tbsp tomato puree

  • 2 tbsp baharat

  • 1 tbsp ras el hanout

  • 1 tbsp paprika

  • 300 ml olive oil

  • white wine

  • pepper, salt

TOMATO SALADE

  • 4 heirloomtomaten Chef Délice

  • 1 sjalot

  • 1 rode ui

  • verse oregano en basilicum

  • snufje suiker

  • sushi-azijn

  • witte wijnazijn

  • extra vierge olijfolie

  • peper, grof zeezout

Bereiding

FOCACCIA

1. Los de gist op in het lauwe water.


2. Voeg het zout, de bloem en de suiker toe en mix. Mixen kan zowel met de hand als met een keukenrobot. Voeg de melk toe aan de oplossing en meng goed. Voeg hier een beetje gedroogde oregano en de tijm aan toe.


3. Kneed het deeg gedurende 10 minuten. Doe het daarna in een bebloemde kom en laat het deeg onder een vochtige handdoek rijzen op een warme plaats gedurende 1 uur, of in een oven op 30 °C.


4. Kneed daarna het deeg nog eens 10 minuten, leg het op een bakpapier en rol het uit. Laat het zo nog eens een half uurtje rijzen op een warme plaats (of in de oven). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.


5. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg.


6. Snijd de tomaten in mooie schijven en beleg het deeg met de tomatenschijven.


7. Besprenkel het deeg dan rijkelijk met olijfolie en bestrooi het met gedroogde oregano, tijm en grof zeezout.


8. Bak het brood in een oven op 200 °C gedurende 40 minuten en laat het nadien volledig afkoelen.


TOMATENHUMMUS

9. Laat de kikkererwten een dag op voorhand in water weken. Ze mogen ruim ondergezet worden, want ze slorpen tijdens het weken veel water op. Doe de kikkererwten de volgende dag in een zeef en laat ze uitlekken.


10. Neem dan een kookpot, zet de kikkererwten weer onder water, voeg zout toe en kook ze gaar.


11. Snijd de knoflook en de ui fijn en stoof ze in een kookpot zonder ze te laten kleuren.


12. Blus met witte wijn en laat de wijn volledig inkoken tot er bijna niets meer van over is.


13. Voeg dan de tomatenpuree toe en stoof deze ook mee.


14. Doe er vervolgens de baharat, de ras el hanout en het paprikapoeder bij en blijf stoven.


15. Snijd de tomaten in 4 en voeg deze samen met de passata toe aan de kookpot met de saus.


16. Bind de verse tijm op en doe deze ook in de saus. Kruid met peper en zout.


17. Laat de saus ongeveer een uur rustig pruttelen tot ze mooi is ingedikt.


18. Haal de verse tijm eruit en mix de tomatensaus tot ze mooi glad is.


19. Doe de gegaarde kikkererwten in een blender. Voeg de passata, olijfolie, het sap en zeste van de citroen, wat fijngehakte knoflook, de gekonfijte tomaten en peper en zout toe. Mix het geheel goed.


20. Proef en kruid af met de zojuist gemaakte tomatensaus en wat citroensap, peper of zout naar smaak.


TOMATENSALADE

21. Dompel de tomaten gedurende 10 seconden onder in kokend water (zonder ze vooraf in te snijden). Laat ze 1 minuut schrikken in ijswater - of spoel ze af onder koud stromend water - en verwijder het vel.


22. Snijd ze in verschillende parten.


23. Schil de sjalot en snijd deze in lange schijfjes. Voeg hier een beetje sushi-azijn en een klein beetje suiker aan toe. Laat zo de sjalot enkele minuten pekelen.


24. Meng de parten tomaat met olijfolie, witte wijnazijn, een snufje suiker en kruid met peper en zout. Voeg ook de gepekelde sjalot, de fijngesneden oregano en de basilicum toe.


25. Kruid naar smaak en doe alles in een kom.


26. Garneer de salade met verse kruiden en fijngesneden rode ui.

FOCACCIA

1. Dissolve the yeast in the lukewarm water.


2. Add the salt, flour and sugar and mix. Mixing can be done by hand or with a food processor. Add the milk to the solution and mix well. Add a little dried oregano and the thyme.


3. Knead the dough for 10 minutes. Then place it in a floured bowl and leave the dough to rise under a damp towel in a warm place for 1 hour, or in an oven at 30 °C.


4. Knead the dough for another 10 minutes, place it on a baking sheet and roll it out. Leave it to rise in a warm place (or in the oven) for another half an hour. Meanwhile, preheat the oven to 200 °C.


5. Use your fingers to make dimples in the dough.


6. Cut the tomatoes into nice slices and lay the tomato slices on the dough.


7. Then drizzle the dough generously with olive oil and sprinkle with dried oregano, thyme and coarse sea salt.


8. Bake the bread in an oven at 200 °C for 40 minutes, then leave it to cool completely.


TOMATO HUMMUS

9. Soak the chickpeas in water one day beforehand. Cover them well, as they absorb a lot of water during soaking. The next day, put the chickpeas in a sieve and drain them.


10. Then take a saucepan, put the chickpeas back into the water, add salt and cook until tender.


11. Chop the garlic and onion finely and stew them in a pot without letting them colour.


12. Deglaze with white wine and allow the wine to reduce completely until there is almost nothing left.


13. Then add the tomato puree and stew it too.


14. Then add the baharat, the ras el hanout and the paprika and continue to stew.


15. Cut the tomatoes into 4 and add them together with the passata to the sauce pot.


16. Tie up the fresh thyme and add it to the sauce. Season with salt and pepper.


17. Leave the sauce to simmer gently for about an hour until it has thickened nicely.


18. Remove the fresh thyme and mix the tomato sauce until it is nice and smooth.


19. Put the cooked chickpeas in a blender. Add the passata, olive oil, juice and zest of the lemon, some chopped garlic, the confit tomatoes and salt and pepper. Mix well.


20. Taste and season with the tomato sauce you just made and some lemon juice, pepper or salt to taste.


TOMATO SALAD

21. Plunge the tomatoes into boiling water for 10 seconds (without cutting them beforehand). Scald them for 1 minute in ice water - or rinse them under cold running water - and remove the skin.


22. Cut them into several pieces.


23. Peel the shallot and cut into long slices. Add a little sushi vinegar and a little sugar. Allow the shallot to brine for a few minutes.


24. Mix the tomato slices with olive oil, white wine vinegar, a pinch of sugar and season with salt and pepper. Also add the pickled shallot, finely chopped oregano and basil.


25. Season to taste and put everything in a bowl.


26. Garnish the salad with fresh herbs and chopped red onion.

Yoom Délice.png

Pure Délice

Puur, gezond, knapperig, smaakvol en bovenal ontzettend lekker!
Precies zoals het bedoeld is: zonder poespas, gekweekt en geplukt
met liefde, vakkennis en vakmanschap. Dat is de natuur op z’n best!

Pure, saine, croquante, savoureuse et, surtout, délicieuse !
Exactement comme ils sont censés l'être : sans chichis, cultivés et cueillis avec amour, expertise et savoir-faire. C'est la nature sous son meilleur jour.

WAAR TE KOOP?

Colruyt

Okay

Pure, healthy, crunchy, tasty, and above all, delicious! Exactly as it is meant to be: without any fuss, grown and picked with love, expertise and craftsmanship. That is nature at its best!