top of page
Miss Perfect Délice.jpg

News & Stories

Nele Van Hoof: Verantwoordelijke Teelt


In juni 2022 studeerde ik af als master in de Biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde. Eén ding wist ik na mijn opleiding wel zeker: ik was op zoek naar een afwisselende job met enerzijds bureauwerk en anderzijds fysiek bezig zijn. Bovendien had ik via mijn opleiding een ruime achtergrond meegekregen van de agrarische sector die ik graag wou gebruiken in mijn toekomstige job. Via een jobbeurs kwam ik terecht bij het bedrijf Den Berk Délice, hierbij sprong de vacature van teeltassistent(e) er meteen sterk uit. Een aantal gesprekken volgden waarbij ik ook een kijkje mocht nemen in de serre en de bureaus. Zo kon ik al eens kennis maken met het team waarin ik terecht zou komen en kijken hoe de werking binnen Den Berk Délice verliep.


Iedere ochtend start met een goedemorgen van en aan iedereen en dat maakt de start van de werkdag erg fijn!

Mijn eerste werkdag was een echte “kennismakingsdag” met de serre en alles er rond. Er werd mij uitgelegd waar ik alles kon vinden, bij wie ik voor wat terecht kon etc. Ik start met een opleidingstraject assistent teelt, zodra ik alles onder de knie heb kan ik de overstap maken naar teeltverantwoordelijke.

Ieder seizoen zorgt, door wisselingen van het buitenklimaat, teelttechnisch uiteraard voor andere uitdagingen. Het was belangrijk om alle seizoenen en weersomstandigheden een keertje mee te maken alvorens de overstap naar teeltverantwoordelijke te maken.


Als teeltassistente is het zeer belangrijk om een goed zicht te krijgen op de toestand van de planten. Met andere woorden staan ze er sterk bij, of zijn er tekenen van zwakte, ziektes of plagen? Het leren een plant te lezen vergt vooral veel training, dus hier spendeer ik tijdens mijn opleiding relatief veel tijd aan. Het kunnen lezen van planten is natuurlijk één ding, maar het kan nog steeds gezien worden als iets subjectief, daarom houden wij ook vele objectieve data bij over de planten. Deze data help ik mee te verzamelen via de gewasregistratie. Echter met de data alleen ben je nog niet veel, je dient deze data te interpreteren en daarna goede acties te ondernemen om de plant in de juiste richting te sturen. Dit kan via verschillende manieren, denk hierbij aan de klimaatcomputer, maar ook de bemesting speelt hierbij een belangrijke rol.


Er heerst een groot gelijkwaardigheidsprincipe.

In dit hele proces komt het redeneren, wat binnen mijn opleiding als industrieel ingenieur getraind werd en wat ik zelf heel interessant vind, naar boven. Je verandert iets aan het klimaat, maar gaat de plant hier ook juist op reageren, zijn er andere factoren die nog een invloed hebben en hoe verhouden deze zich dan ten opzichte van elkaar? Dit is vaak niet rechtlijnig en maakt het zeer uitdagend! Nadat ik de data goed kan verzamelen en interpreteren ga ik mij dan ook meer focussen op het zoeken en doorvoeren van de juiste teelt- en bemestingsaanpassingen.


De overstap van student naar het “werkleven” verliep voor mij zeer vlot. Ik kwam hierbij terecht in een zeer hecht team en werd met open armen ontvangen. Binnen het team vond ik al redelijk snel mijn plaatsje. Er heerst hier een groot gelijkwaardigheidsprincipe. Bij Den Berk Délice is iedereen gelijk, of je nu assistent, verantwoordelijke of manager bent, iedereen wordt als belangrijk beschouwd. Iedere ochtend start met een goedemorgen van en aan iedereen en dat maakt de start van de werkdag erg fijn!


Ik hoop dat ik mezelf in de nabije toekomst nog verder kan ontwikkelen binnen de tomatenteelt om zo wanneer ik er klaar voor ben, de overstap naar teeltverantwoordelijke te maken. Samen met het hele team zorgen voor de lekkerste tomaatjes is voor mij het hoofddoel!

191 weergaven0 opmerkingen
bottom of page